ЕВРОБАНЗ ООД

Отиване към съдържанието

Главно меню

Мулчиране

Мулч

Мулчиране - спасява мързеливците от мотиката

     Независимо дали обичате да садите и копаете неуморно, или мразите мотиката, мулчът ще ви бъде от полза. Това е материал, обикновено органичен, който се полага на дебел пласт около растенията - многогодишни цветя, храсти и дървета. Така повърхността на почвата остава хладна в горещите летни дни, което стимулира растежа на растенията.
    Другата полза е, че покритието запазва почвената влага за по-дълго време и би могло да се използва в по-топлите райони за създаване на градини, устойчиви на суша.
     Не на последно място - мулчът потиска плевелите. Така няма нужда да окопаваме цветните лехи, дръвчета и храсти непрекъснато. Ако все пак избият вредители, те се отстраняват по-лесно на ръка, защото корените им са слаби.

       Мулчът е защитен слой от органичен или неорганичен материал, който се поставя около стъблата на растенията, за да бъдат защитени от плевели, прекомерно изсъхване на почвата през горещите летни дни или измръзване на насъжденията през зимата. Процесът на поставяне на този защитен слой около растенията се нарича мулчиране, което води до регулиране на влагата на почвата и нейното непрекъснато наторяване. Мулчирането се използва както в селското стопанство, така и в декоративното градинарство и е свързано със спестяване на време и разходи за поливане, плевене и опазване от болести на насажденията.
Но освен всичко това, мулчът е финалният щрих в създаването на дадено озеленяване. С помощта на ръцете на опитен градинар, мулчирането на вашите цветни градини може да ги преобрази до неузнаваемост  и дворът Ви да придобие съвсем нов, различен от досегашния изглед.
     Подробно ще се спрем на всички положителни страни на мулча като няма да спестим  и факти, които някои биха  приели за негативни.
     Богатият избор на цветове допълнително придава колорит на градината дори през сивите зимни дни.
За 99% ефективност срещу плевелите Ви препоръчваме преди да застелете мулча, да почистите терена идеално.

     Освен  ефективната борба с плевелите и по-лесната поддръжка на градината, допълнителният колорит и усещането за завършеност  на озеленяването са основните причини мулчът да се настани трайно в българските дворове.

 
Каталог Топ Сайтове
Назад към съдържанието | Назад към главното меню